۸ روش موثر برای بهبود کارآیی مغز/ دکتر علیاصغر هنرمند
بدست پزشكان گيل • 2 جولای 2013 • دسته: پزشك خانواده٬ سلامت روانآیا میدانید با انجام برخی کارهای ساده میتوانید به باهوشتر شدن خودتان کمک کنید؟ مغز انسان مانند عضلات بدن نیاز به ورزشهایی دارد تا قدرتمندتر شود. اگر خودتان را عادت دهید که آنها را همیشه انجام بدهید هم در کوتاهمدت تاثیرش را میبینید و هم در درازمدت سبب میشوید که مغزتان با گذشت زمان و در دوران پیری همچنان قدرتمند باقی بماند.
پس این ۸ روش را برای بهبود کارآیی مغز از دست ندهید:
ورزش و تغذیهی مناسب
ضربالمثل «مغز سالم در بدن سالم» را که شنیدهاید؟ تا فعالیت بدنی مناسب نداشته باشید و در کنارش به تغذیهی خودتان اهمیت ندهید، نمیتوانید روی یک مغز با کارآیی عالی حساب کنید. اسیدهای چرب امگا- ۳ یکی از مواد مهم برای بالا نگه داشتن کارآیی شناختی مغز هستند. کجا یافت میشوند؟ در ماهیها بهخصوص ماهیهای ساکن آبهای سرد و در مغز دانهها بهخصوص گردو و روغن آن. مصرف ویتامینهای گروه B و اسید فولیک هم مغز شما را خوشحال میکند. آنها را در سبزیجات و مرکبات پیدا خواهید کرد.
مدیتیشن
اگر در زندگی و کار استرس زیادی دارید، مدیتیشن به شما کمک میکند تا فشار آنها را کم کنید. با این کار به مغزتان آرامش میدهید و اجازه میدهید همچنان قدرت خلاقیت خود را حفظ کند.
برای خودتان قصه بگویید
این هم یک روش خوب است برای تمرین ذهن و خلاقیت، و به افزایش حافظه هم کمک میکند. قصه گفتن سبب میشود که مغز روی نکات مهم تمرکز بیشتری پیدا کند. جالب است بدانید که قصهگویی بهعنوان یکی از روشهای درمانی بیماری آلزایمر بهکار میرود.
به دیگران یاد بدهید
وقتی در وضعیت معلم بودن قرار میگیرید و قرار است چیزی را به دیگران یاد بدهید، مغزتان فعالتر از همیشه عمل میکند و اطلاعات را خیلی بهتر طبقهبندی میکند. ضمن اینکه تدریس کردن به افزایش حافظه هم کمک موثری میکند. بنابراین با یاد دادن به دیگران، هم به آنها کمک کردهاید و هم به خودتان.
بنویسید
آیا میدانستید نوشتن کمک بزرگی به مغز میکند؟ وقتی مینویسید، قدرت ذهن شما در یادگیری بسیار بیشتر میشود. در کنار آن گفته میشود که نوشتن با قلم تاثیر بیشتری نسبت به تایپ کردن دارد. بههرحال نکته مهم این است که دست به قلم شوید و شروع به نوشتن کنید. این میتواند نوشتن برای یادگیری دروس مدرسه و دانشگاه باشد یا اینکه یک وبلاگ برای نوشتن خاطراتتان ایجاد کنید. هر دوی آنها به مغزتان کمک میکند.
ریاضیات را فراموش نکنید
شاید شما هم مانند من خاطرات خوبی از ریاضیات در دوران مدرسه نداشته باشید. اما باید بدانید که پرداختن به ریاضیات، هر چند بسیار کوتاه، کمک بزرگی به مغز است. کافی است در روز فقط چند دقیقه روی یک مسالهی ساده ریاضی کار کنید. شاید حتی یک دقیقه هم کافی باشد. میتوانید یک جمع و تقریق ساده روی کاغذ بنویسید و در یک دقیقه حلش کنید. بههمین سادگی.
سایتهایی هست که کمک بزرگی در این رابطه میکند. تمرینهای ریاضی سادهی یک دقیقهای در فایلهای پیدیاف در این سایتها قرار گرفته است که میتوانید آنها را دانلود کنید و هر کدام از ردیفها را در یک دقیقه بهصورت روزانه حل کنید. تاثیرش را بر کارآییتان خیلی زود ملاحظه میکنید.
هر روز چیز جدیدی یاد بگیرید
یادگیری روزانه در هر سن و مقطعی که باشید، کمک بزرگی در جهت بالا بردن تواناییهای مغز میکند. مثلاً میتوانید هر روز یک مقاله از ویکیپدیا را بهصورت اتفاقی انتخاب و مطالعه کنید.
سودوکو بازی کنید
این بازی است که ژاپنیها خیلی به آن علاقه دارند اما در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد. سودوکو یکجور نرمش برای مغز است. میتوانید قبل از شروع به درس خواندن کمی سودوکو بازی کنید تا ببینید چقدر به درس خواندنتان کمک میکند.
در کنار آن سودوکو به افزایش مهارتهای شما در حل مساله کمک بزرگی میکند. پیدا کردن بازیاش هم ساده است. از مجلات و نسخهی موبایل گرفته تا نرمافزارهای سودوکو و نسخهی آنلاین و فیسبوکیاش.
برای مشاهدهی منابع و ارجاعات این مقاله میتوانید به نسخهی الکترونیک آن در وبلاگ «نارنجی» مراجعه کنید.
دکتر علیاصغر هنرمند
Weblog: narenji.ir
Email: honarmand@gmail.com
پزشكان گيل
فرستادن نامه به این نویسنده | همهی نوشتههای پزشكان گيل